Hyrinformation

Läs all info!!!! Där finns angivet vad ni kan förvänta er för utrustning och service, men också vad som inte är tillåtet att göra i lokalen.

Anslag finns uppsatt i köket som riktar sig till de som hjälper till att dekorera inför festen. Där finns kortfattat vilka regler som gäller. Hyresgästen ansvarar för att dessa blir kända för hjälpare.

Då det gäller stora fester hyr vi i normalfallet bara ut lokalen. Mat och dryck får då ordnas av hyresgästen själv på annat sätt.

För att bekräfta bokningen ska en Skriftlig överenskommelse undertecknas av båda parter. Ifylld och undertecknad Överenskommelse skickas till oss. Vi skriver under, scannar och skickar tillbaka den.
Här finns en länk till: Överenskommelse

Betalning
ska i normalfallet ske i förskott. Vid företagsfester och liknande skickas faktura i efterskott. Betalning kan ske antingen kontant då lokalen tillträds eller genom insättning på vårt bankgiro. Betalar ni till bankgirot vill vi ha pengarna senast dagen innan tillträde. Vi lämnar inte ut nycklarna om hyran inte är betald.

Priset
är satt utefter att vi inte vill ha fler än 100 personer i lokalen. Barn (ej spädbarn) räknas in i antalet.

Tider
Hyresgästen har tillträde till lokalen kl. 12.00 festdagen och skall lämna den senast kl. 11.00 dagen efter. Om lokalen inte är uthyrd dagen efter festen kan hyresgästen ha tillgång längre tid (utan kostnad). Lokalen måste dock vara helt tömd senast kl 13.00. Önskar ni tömma den senare tillkommer en avgift på 1.000 kr.
För närvarande har vi ej någon tidsbegränsning på natten för hur länge festen får hålla på.

Utökad hyrtid
Om så önskas, och om den inte är uthyrd, finns möjlighet att hyra lokalen dagen innan festen för dukning och andra förberedelser.
Lokalen går att hyra också dagen efter festen under dagtid för presentöppning, brunch och återsamling av gästerna. Vi har då gjort en grovstädning efter festen dagen innan. Serveringen får ni sköta själva den dagen och vi tar hand om disken efteråt.
Det kostar inget extra om man bara ska hämta presenter, överbliven mat etc dagen efter festen.

Bokningsavgift
Vi har haft problem med fester (främst bröllop) som bokas lång tid i förväg, ofta 1 år innan festen ska vara. Sedan struntar man i att boka av om festen skulle bli inställd. Vi har därför infört en bokningsavgift på 2.000 kr för bokningar som görs mycket lång tid i förväg. Vid återbud före 3 månader innan festdatum återbetalas bokningsavgiften direkt. Vid återbud senare än 3 månader innan festdatum återbetalas denna avgift om lokalen blir uthyrd till någon annan.
Betald bokningsavgift avräknas naturligtvis från slutbetalningen.

Preliminär bokning
Lokalen kan bokas preliminärt i 2 veckor. Därefter måste besked lämnas om man önskar hyra lokalen alt. ha den preliminärt bokad ytterligare 2 veckor. I annat fall stryks bokningen.
Om någon annan under dessa 2 veckor vill hyra lokalen, måste man bestämma sig omgående.

Vi hyr inte ut till ungdomsfester av olika slag, födelsedagsfester med ungdomar (18/20/25/30 år etc) eller olika typer av studentfester.

Utrustning (för 100 personer):

Porslin mm:
Mattallrikar
Soppskålar, bild 1 - bild 2
Assietter (ca 200 st)
Kaffegods
Vattenglas
Vitvinsglas
Rödvinsglas
Ölglas
Ölbägare
Champagneglas
Drinkglas (ca 50)
Likörglas
Snapsglas
Shotglas
Konjakskupor (ca 50)
Whiskeyglas (ca 50)
Dubbla matbestick
Matskedar
Desertskedar
Teskedar
Vinkaraffer, vattenkaraffer (ca 30 st, 1 liter)
Små karaffer (10-tal)
Brickor
Termosar
Grytor, stekpanna
Skålar av varierande storlek
Elvisp
2 Melitta kaffebryggare

Perkulator:
Vi har en kaffemaskin som gör, tycker vi, väldigt gott kaffe. Till den behövs "Presskaffe", gärna ZOÈGA. Finns i vanliga matvaruaffärer. 1 pkt räcker till 50 koppar à 1,5 dl.

Många av glasen står i förrådet i entrén.

Köks- och toaletthanddukar, hushålls- och toalettpapper, sopsäckar, Melittafilter ingår.

Vaser:
Blandade stora, mellanstora 1 (10 st), mellanstora 2 (20 st) och små 1 (ca 50 st), bild 1 - bild 2 (ca 20 par).

Värmeljushållare:
Värmeljushållare 1 (ca 100 st), värmeljushållare 2 (ca 100 st), värmeljushållare 3 (ca 50 st).

Bålskål

Kandelabrar, 2 st

Scen:
Finns i lokalen. 2.40 m x 5.85 m (14 m2).

Mått på stolarna.

Tårtställning
finns att låna. Varje skiva är 27,5 cm i diameter och avståndet mellan våningarna 10 cm.

Staffli
med/utan Anslagstavla (60x90 cm) i kork för att sätta upp bordplacering etc. Finns på loftet i lokalen.

Blomsterbågar:
2 bågar finns att låna. En stor för att ställa på marken och en mindre för att ha på bordet.

Barnstolar:
3 barnstolar för mindre barn och två för 2-3 åringar (IKEA Agam).

Handikappade:
Lokalen är handikappanpassad. Lösa ramper finns att lägga ut vid behov. Säg till om detta före festen. Handikapptoalett finns.

Kök:
Minst en av personalen i köket måste engageras genom oss. Detta är ett krav från vår sida för att vi ska hyra ut. Den person vi engagerar är van vid att jobba på Logen och ser till att köket sköts på rätt sätt osv. Kostnaden ingår inte i hyran utan tillkommer som en separat utgift. Övrig kökspersonal kan hyresgästen själv ordna, men om så önskas och om vi får veta det i god tid, brukar vi också kunna ombesörja det. Under sommarsäsongen kan vi dock inte lova att kunna ordna det, om det handlar om många. Vissa cateringfirmor önskar använda egen personal. Detta accepteras av oss, men minst en måste alltså ändå vara känd av oss. Ett återkommande problem då personal från en cateringfirma används, är att denna lämnar Logen mitt under festen då maten är avklarad och lämnar disk och service åt den personal vi ordnar och som då är kvar. Det har hänt att det blir en enda kvar som ska serva hundra gäster och samtidigt sköta disken efter dessa. Detta får absolut inte hända igen. Om personal från cateringfirma används, måste denna stanna kvar så länge det finns arbete kvar i köket. Hyresgästen måste i sin kontakt med cateringfirman försäkra sig om att så blir fallet.

Nedanstående är en ungefärlig uppskattning av hur många som behöver vara i köket. Speciella omständigheter kan göra att antalet kan bli fler eller färre. Vid bröllopsfester t. ex. är det ofta fler uppgifter för kökspersonalen än vid andra fester.
<50 gäster 1 person i köket
50-65 gäster 2 i köket
65-85 gäster 3 i köket
85-100 gäster 4 i köket.
Vid servering vid bordet krävs det fler.
Vi har dåliga erfarenheter av att hyresgästen själv ordnar några ungdomar som ska vara i köket. Dessa tröttnar ofta efter ett antal timmar och är inte särskilt arbetsvilliga då det stora jobbet med disk och annat efterarbete blir aktuellt efter maten.
"Hemlagad mat" (alltså då någon cateringfirma inte levererar maten) innebär betydligt mer arbete i köket och kräver alltså mer personal. Räkna med 1-2 personer till  om mat ska värmas och förberedas på olika sätt. Vi förbehåller oss rätten att avgöra hur många som måste vara i köket för att festen ska få hållas. Vi hyr inte ut, om vi inte litar på att köket kommer att skötas tillfredsställande.

Köket är inte något restaurangkök. Det är därför inte tillåtet eller ens möjligt att laga maten till en fest där. Det finns bara en vanlig köksspis. Det finns inga ugnar för uppvärmning eller varmhållning av medhavd mat. Enklare tillredning av sallader etc är möjligt.
Borden i köket används som avställningsyta under festen och ska vara kvar där för att köket ska fungera som det ska.
Diskmaskinen får bara användas festdagen och av kunnig personal.

Konferenshjälp:
I normalfallet är det hyresgästen själv som dukar innan festen, ordnar mat etc. Om lokalen hyrs för annan sammankomst dagtid, t. ex. konferens, produktdemonstration eller liknande, kan vi ordna hjälp som håller i praktiska förberedelser i lokalen samt sköter kök (förtäring, kaffe, disk etc) under dagen.

Kyl:
Förutom den kyl som finns i köket, finns ytterligare 3 kylar och en frys i ett annat utrymme.
Var snäll och överbelasta inte hyllorna i kylen. De håller inte för hur mycket som helst och vi har tröttnat på att köpa nya. Det har också hänt att en hel hylla med champagne har rasat i golvet.

Bord:
18 st. 180 x 75, (för 6 personer).
2 st. 120 x 75, (för 4 personer).
6 st. hopfällbara, 180 x 80
Det går dåligt att sitta på kortändan av borden. Det finns en tvärslå som knäna slår emot. Det händer dock ganska ofta att man ändå dukar på den platsen.
Vi har ingen möjlighet att ställa undan våra bord för att istället använda andra t ex runda bord.
Borden får inte dras över golvet! Måste bäras när man dukar/bryter borden!

Piano:
Pianot i lokalen får inte flyttas. Det finns en skylt om detta klistrad på pianot. Helt respektlöst struntar man ibland i detta. Vi garanterar inte att det är välstämt.

Ljudanläggningar
En anläggning som är mer än tillräcklig för att fylla lokalen med ljud finns att hyra. Den består av:

En anläggning som kan kopplas upp utomhus finns att tillgå. Den består av 2 aktiva Behringer 300 W högtalare, Behringer mixer och mikrofon.

Till ljudanläggningarna går att koppla in dator, mobiltelefon etc. Vanligast idag är att koppla upp sig på nätet och använda Spotify. Vi har de sladdar som behövs.

Partytält
finns att hyra. Pop-up-tält. 3 x 6 m stort.

Projektor
finns att hyra. Projektorn är en Optoma HD65. HD-ready. Kan kopplas till dator, DVD-spelare etc. Vi har de sladdar som behövs.
På andra våningen i lokalen finns ett projektorbord som kan användas.

Filmduk
Filmduk finns över scenen. 150 tum (3,05m x 2,29m), motoriserad. Den får användas utan kostnad. Höjden går att justera så att den passar den bild som visas. 
Efter användning måste duken hissas upp i plåtskyddet.
Det har vid ett tillfälle hänt att en orkestermedlem stänkte ner den med vin så att den förstördes. Duken fick ersättas med en ny vilket fick bekostas av hyresgästen. En ny duk kostar 5000 kr och har det blivit märken på den eller på annat sätt förstörts så får den som hyr lokalen ersätta den med en ny. Att ha ett band på scenen med duken nerhissad innebär alltså stora risker. Duken kontrolleras efter varje uthyrning. Likaså projektorn då den hyrs.
Ännu en gång har en filmduk förstörts. Denna gång av en trummis i ett band. Vi lånar ut duken gratis och får när den förstörs alltså ersättas av hyresgästen. Kontrollera att duken är i perfekt skick innan ni använder den. Det går inte att säga efteråt att den inte var det.

Dukar
Vi kan förmedla hyra av dukar (65 kr/st) och servetter (10 kr/st) från Sandby-Tvätten (med reservation för att priset kan höjas).

Stolsöverdrag
frågar många efter. Vi kan inte hjälpa till med att förmedla det. Det finns flera firmor på nätet där man kan hyra överdrag och där både frakt och tvätt ingår. Många gör också egna överdrag genom att köpa billiga lakan på IKEA och använder dem hela eller delar dem på längden.

Bredband
finns på Logen. Både fast och trådlöst. Uttaget till det fasta sitter på väggen till vänster ovanför scenen. Lång sladd till bredbandet finns. Lösenordet till det trådlösa finns på den blå hyllan i köket.

Bar
En enkel bar finns att ställa på ett av de små borden.

BAR OPEN
Hänger på väggen i salen. Kan användas om så önskas. Bild 1 - Bild 2 - Bild 3

Whitebordtavla
finns. Säg till i förväg.

Hjärtstartare
finns i anslutning till lokalen. Den är placerad på väggen i hallen i bostadshuset och i händelse av att den skulle behövas är det bara att hämta den. Den är utformad så att också en person utan utbildning ska kunna använda den, men vi hjälper naturligtvis också till. Hjärtstartaren ger instruktioner på engelska.

Belysning
Vridkontakt till takbelysning i salen finns i entrén. Där finns också kontakter till spot-lampor på bjälkarna och belysning till loftet.
Det finns också en lång ljusslinga i taket. Den tänds genom att man på loftet sätter kontakten i väggen. I början på slingan finns en en kontakt där man reglerar vilken form av ljus man vill ha. Olika blinkande varianter eller fast sken.
Vridkontakt till scenbelysning finns till höger uppe på scenen.
Strömbrytare till fönsterbelysning finns mellan fönstren.

El
Det finns 2 elskåp i entrén. I det stora finns huvudsäkringarna till hela gården. I det lilla på väggen finns säkringarna till Logen. Dessa är automatsäkringar och vippas uppåt om någon löst ut. Uppe till vänster vid säkringarna finns en jordfelsbrytare för att förhindra olyckor. Skulle den lösa ut bryts all ström. Strömmen återställs genom att strömmen först bryts med vridkontakten och vippkontakten sedan vippas uppåt. Vridkontakten återställs därefter. En ficklampa ligger i båda skåpen.
På båda sidorna av scenen finns uttag med tillräcklig kapacitet för en ljud- eller orkesteranläggning.
Det finns ej 3-fas 380 volt i lokalen. Tala om det för orkester/discjockey eller om ni hyr ljudanläggning.
Det finns inte kapacitet till att koppla in extra apparater i köket. Vid behov av mer el i köket får en förlängningssladd dras från stora salen. Inte heller i stora salen är elen obegränsad. Det går inte att koppla in en massa uppvärmningsapparater. Vid behov av kraftigare säkringar än 10 A får sladd dras från elskåpen i entrén. Det finns ett 16 A uttag i det lilla elskåpet.

Värme
Uppvärmning sker genom direktverkande element på sidorna i lokalen. Vi har också en stor fläkt som vi använder då det är extra kallt ute. Stäng inte av den genom att dra ur kontakten! Den måste kylas innan den stängs av annars bränns elementen. Instruktion om hur den ska stängas av finns på fläkten. Vi har fått 4 fläktar förstörda pga att detta inte skett och en ny kostar ca 1.500 kr. Förstörd fläkt ersätts av hyresgästen. Vi tar ansvar för att sköta värmen och ser till att det är 20º då festen börjar. Då gästerna har kommit brukar det snabbt bli för varmt. Stäng då av elementen. Det finns en tryckknapp på varje element. Tänk på att ha ytterdörrarna stängda under dukning och förberedelser då det är kallt ute och elementen är på. Om inte, går det inte att få upp värmen i lokalen.

Städning
Städning (också grovstädning) utförs av oss (förutom att torka upp spyor, detta får hyresgästen själv göra) och ingår i priset. Vi vill att ni bara tar med era grejor från lokalen och överlämnar allt annat till oss.
Diskning ingår inte i städningen utan måste utföras festkvällen.

Kasta inte allt i en sopsäck!
Soporna måste sorteras. Flaskor, glas etc ställs på bordet utanför, kartonger läggs under bordet, alla aluminiumburkar läggs sopsäck, matrester och mat man inte vill ta med hem läggs i en spann och komposteras sedan. Vi får inte kasta det i soporna. Säckar med osorterade sopor får tas omhand av hyresgästen.

Borden
Dukar (papper eller tyg) måste finnas hela kvällen på alla de bord som används. Detta för att det är mycket svårt att få bort stearin och annat som spillts ut.

Utrustning till scenen
Instrument, högtalare etc måste tas in genom huvudingången.

Golvet
Golvet är ett slipat trägolv som oljats. Det tål normalt slitage, men inte att man drar tunga högtalare, bord eller annan utrustning över det. Borden får absolut inte dras eller skjutas över golvet när man dukar eller då man bryter borden efter maten. De MÅSTE bäras. Om vi ser repor i  golvet efter festen tas ut en avgift på 1 000 kr. Inte heller får sladdar eller annat fästs med tape/silvertape, isoleringsband eller liknande. Det går inte att ta bort tapen igen utan att träytan och flisor följer med upp. Om så sker måste golvet slipas om och oljas igen. Detta får bekostas av hyresgästen.

Rökmaskin tillåts under förutsättning att något som isolerar golvet från värmen läggs under. Vi har flera märken i golvet som bränts in pga att en rökmaskin ställts direkt på trägolvet.

Glitter
Det har senaste tiden blivit populärt att använda "pulverglitter" som dekoration på borden. Vi önskar att detta inte används i lokalen. Det fastnar överallt och är nästan omöjligt att få bort. Använder ni glitter, får ni komma tillbaka dagen efter och dammsuga lokalen och alla stolarna eller betala en avgift på 1.000 kr. Det tar många timmar att få bort.

Kapsylöppnare
finns det gott om i lokalen. Att öppna flaskorna på bordskanter, fönsterbrädor eller andra bänkar fungerar säkert, men det innebär också att kanterna går sönder eftersom allt är av trä. Vi vill inte ha mer av sådan förstörelse. Använd öppnare tack!

Prydnader
på väggarna är just prydnader och ska inte användas till festen. Ljusstakar, kandelabrar etc som står på hyllorna får inte användas. Överhuvudtaget vill vi inte att ni möblerar om i lokalen (förutom bord och stolar). Möblerna på loftet ska vara kvar där och får inte utan tillåtelse av oss flyttas ned i stora lokalen. Inte heller vill vi att ni plockar ner gardinerna eller saker på väggarna. Lokalen ser ut som den gör och om man inte nöjd med det, så är det bättre att hyra en annan lokal istället.

Spikar, häftklammer etc.
Det är inte tillåtet att använda spik, häftstift, häftklammer och liknande i väggar, bord, trappa, golv m.m.. Det finns ett par platser i där man kan sätta upp t ex en bordsplacering med häftstift. På väggarna i övrigt får bara vanlig tape användas. Lokalen går i en rustik stil, men det innebär inte att man kan göra som man vill. Detta är ett onormalt slitage och oavsett antal spik, häftstift, klamrar etc. tar vi ut en avgift på 1000 kr om man bryter mot detta.

Ljusmarschaller
Det går bra att ställa marschaller överallt utom på plattan utanför entrén. Detta p.g.a. att de lätt blir utsparkade och stearinet då går ned i stenarna. Ersättning tas ut med 25 kr/sten som det spillts stearin på. Marschallhållare finns nedstuckna utanför entrén och på andra platser. En Stor Gaständare för att tända marschaller finns att låna.

Parkering
Om så önskas, och i mån av plats, får bilparkering ske på gårdsplanen. I övrigt på vägen utanför gården.

Barn
är naturligtvis välkomna på festen. Vi ber dock att föräldrar håller ett vakande öga på sina små. Alltför många pangade rutor och annat som förstörts på gården gör att vi måste be om detta.

Kritik efter festen
- Vanlig kritik efter en fest är att bandet/discjockeyn spelade för högt. Man klagar på att det knappast gått att befinna sig i lokalen, än mindre kunnat föra ngt samtal.
- Vinglasen har inte fyllts på tillräckligt ofta under middagen. Vid de tillfällen då man önskar att personalen ska hälla upp vin till gästerna vid borden händer det relativt ofta att man tycker att det fungerat dåligt. Om man har detta önskemål, måste man ta det i beräkningen då man bestämmer antal personal. I princip behövs det då någon som hela tiden är i lokalen och bara kollar glasen. Att samtidigt ha andra uppgifter i köket innebär att det inte fungerar perfekt. Ett alternativ är att personalen serverar första glaset och att vinflaskor/karaffer därefter ställs ut på borden.
- Det händer tyvärr alltför ofta att man försöker spara in på personal i köket. Detta är utomordentligt dålig politik. Vill man att en fest ska flyta smärtfritt är en förutsättning att det finns tillräckligt med folk som sköter servicen. Vi är också rädda om de som jobbar i köket och vill inte att de ska bli utnyttjade eller jobbet blir dem övermäktigt. Vi har varit med vid några tillfällen då den (de) i köket mått riktigt illa. De är måna om att göra ett bra jobb, men då måste också förutsättningen för det finnas.

Tips
En bra idé kan vara att ta med lite plastburkar eller andra förvaringskärl för att kunna ta med mat hem som blivit över efter festen. Likaså plastfolie för att täcka över överbliven mat.
Det är vanligt att man överskattar förbrukningen av is till drinkarna. Ett par rullar ispåsar brukar vara tillräckligt.
Vi brukar rekommendera att man använder plastglas senare på kvällen, så behöver inte personal stanna kvar för att sköta disken.
Vi vill också ge ett tips som kanske är lite annorlunda. Vi har många disputationsfester. Det kan bli väldigt långa sittningar med många tal. Det drar då ut på tiden och lusten för fortsatt festande efter maten kan vara begränsad. Att då ha lagt ut dyra pengar på live-band eller discjockey kan vara lite av att ha kastat pengarna i sjön. Efter att ha upplevt detta vid flera tillfällen, vill vi uppmana till att åtminstone ha detta i åtanke.
Vi har tyvärr haft några stölder av öl från bordet utanför lokalen. Vid ett tillfälle, då festen var slut och alla gått hem, såg vi en taxichaufför lasta in ölflak i bilen, men hann inte reagera innan han åkte iväg. Lämna därför inte öl eller alkohol utanför efter festen.

Vi har en Facebook-sida. Vi ser gärna att gäster skriver, lägger in bilder, filmer etc på den.

Vi önskar hålla lokalen rökfri.

Observera att den som undertecknar hyresöverenskommelsen är ansvarig för all skadegörelse eller annan åverkan som sker i eller i anslutning till lokalen. Då ljudanläggning, projektor eller annan utrustning hyrs, är hyresgästen skyldig att ta ansvar för att denna sköts på ett korrekt sätt och att skada inte uppstår. Ev skada ersätts till fullo av hyresgästen.

Det här är våra regler. De kan bitvis upplevas som omfångsrika och petiga, men baseras på mer än 20 års erfarenhet av uthyrningar och sammanställda för allt ska flyta så smärtfritt som möjligt både för hyresgästen och för oss.







Startsida
Priser
Hyrinformation
Konferens
Festhjälp
Film och Bild
Kontakta oss
Hitta hit
Om Logen
Gästbok
Festlokaler
Facebook