Lite musik från Spelmansstämman på Skansen

Youtube

En film från Oktoberfesten

http://www.youtube.

Logdansarna på nätet

Hästhandlarschottis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dansuppvisning i Süssen, Tyskland

 

Fest på Logen med gäster från Västkustdansarna och dansare från Rävlanda

 

Danskurs på Logen med ovanstående dansare

EFTERLYSNING

LOGDANSARNA efterlyser danskunniga som vill dansa med oss och följa med på våra resor.

Dansare i Skåne!

Logdansarna som grupp har existerat i ca 25 år. Under åren som gått har vi utvecklat en egen dansstil som på många sätt skiljer sig från traditionell folkdans. Vi har inte haft som målsättning att föra de gamla danserna vidare, utan istället försökt att utveckla och skapa nya danser. Långt innan ”Folkdans på scen” blev ett begrepp, utformade vi våra uppvisningar så att de skulle rikta sig till publiken på ett annat sätt än traditionell folkdans. Vi ville ”öppna upp” danserna och vända oss direkt mot publiken. Danserna skulle också upplevas som ”överraskande” och vi ville frångå ett upprepande av figurerna. Att skapa direkt publikkontakt fick högsta prioritet.

De som började i gruppen fortsatte att dansa i sina gamla föreningar med traditionell folkdans, men hade också en önskan om något nytt och annorlunda. Under åren som gått har detta koncept utvecklats alltmer.

Grunden i danserna ligger i den svenska danstraditionen med schottis, polka, vals etc, men vi har försökt att använda det i nya och annorlunda figurer. Inspiration till danserna har också kommit från andra länders danstraditioner. Vi tror starkt på att danstraditionen måste utvecklas för att den svenska folkdansen inte ska dö ut. Danserna har efterhand spridits alltmer i Sverige och utomlands. Med risk för att vara övermaga, vill jag därför påstå att vi bidragit till att utveckla den svenska folkdanstraditionen.

Som i så många andra danslag börjar medlemmarna komma upp i åren och alltfler börjar lida av olika krämpor. Vi består för närvarande av ca 15 dansare och medelåldern ligger väldigt högt. Trots detta kan vi fortfarande ge en föreställning som överraskar och fängslar en publik. Som en tysk tidning skrev efter en uppvisning i Süssen: ”De i sinnet unga svenskarna lämnade scenen till stormande applåder”. Vi presenterar oss gärna som ”En ungdomsgrupp från Sverige” vilket får publiken att förstå att vi har distans till oss själva och våra begränsningar.

Hela den här långa harangen mynnar nu ut i en efterlysning efter människor som skulle vara intresserade av att föra den här traditionen vidare och förhoppningsvis utveckla den ytterligare. Ett engagemang i Logdansarna behöver inte inkräkta på ett engagemang i en annan förening. Det kan istället utgöra ett komplement och, i bästa fall, innebära en utveckling/nytändning på ett personligt plan. Att ”komma in” i Logdansarna skulle kunna ske genom att delta i ordinarie träningar eller genom en ”prova-på-kurs” om tillräckligt intresse finns. Vill du se våra danser, finns ett stort antal klipp på YouTube som kan tittas på genom att söka på Logdansarna. På vår hemsida finns ytterligare information och angivet hur det går till att få kontakt med oss.

Ulf Carlsson

damernas_morris.jpg (310490 byte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visited festivals

1996 Rättvik Folklore Festival, Sweden
1998 Rättvik Folklore Festival, Sweden

1999 Danezare, Germany
2001 Gotland Folk Dance Festival, Sweden
2002 Alpbach, Austria
2003 Skamba Skamba, Lithuania
2004 Rättvik Folklore Festival, Sweden
2005
County-Wandering Festival,
          Hungary
2006 Ikast Folk Dance Festival,
          Denmark

2006 Europäisches Tanzfestival,
          Germany
2007 SIVO Odoorn, Holland
2008 Bohemia, Czech Republic
2009 Suffolk Folk Festival, England
2009 Okno na wschòd, Poland
2010 Dance Festival Bornholm, Denmark
2011 Sidmouth Folk Week, England
2012 Bohemia, Czech Republic
2012
Prazsky Jarmark, Czech Republic
2013 Europ. Folkl.-Fest. Bitburg, Germany
2013 Skansens Spelmansstämma, Sweden        
2014 Folk Fiesta, Nysa, Poland
2015 Stadtfest Süssen, Germany
2015 Europeade, Sweden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi slutar inte dansa för att vi blir gamla,
vi blir gamla för att vi slutar dansa.

 

Logdansarna

 i Lund söker nya goda dansare. Som medlem ingår du i en grupp som framförallt satsar mycket seriöst på att göra goda och annorlunda dansuppvisningar. Alla dansarna har högt ställda målsättningar med sitt deltagande. Vi dansar enbart egna koreograferade danser. Grunden ligger i den svenska folkdanstraditionen, men en hel del inslag av annan europeisk danstradition ingår också.

Vi består fn av ca 30 dansare. Medlemmarna kommer från Landskrona i norr till Trelleborg i söder. Träningen sker på tisdagar på Logen i Lund.  Kontakt kan fås genom Ulf Carlsson , 046-328989 eller via hemsidan.